Sähköistä

talo markki
talo markki
talo markki
talo markki
talo markki

On tutkittua, että talonrakentaja joutuu rakentamisen aikana tehdä noin miljoona päätöstä. Sähkösuunnitelmaan upposi näistä päätöksistä varmasti 1/10, tai siltä se ainakin tuntui konkreettisella hetkellä. Ennen suunnitelman aloittamista, tulee kartoittaa omat toiveet, tarpeet, talotekniset vaatimukset sekä taloudelliset resurssit sähköistykselle.

Sähkösuunnitelmassa tuli ottaa huomioon mm. seuraavia seikkoja:

  • hirsiä työstettäessä jo tehtaalla tulee tietää ulkoseinien pistorasioiden paikat
  • väliseinien pistorasioiden paikat?
  • kiintokalustesuunnitelmien mukaiset vaaditut sähköt ja niiden paikat?
  • huoneisiin tulevat laitteet, kalusteet, huoneen muoto ja koko sekä toiminnot?
  • palovaroittimien paikat?
  • ovikello, hälytysjärjestelmä?
  • mihin tulee sähkökeskus?
  • miten monta pistorasiaa samaan kohtaan? entä mihin tarvitaan tietokone/antenni/media?
  • tuleeko seinävaloja, tai asennetaanko seinätelevisio? jos kyllä, paikka tulee tietää tarkalleen.
  • millaiset valaisimet ja mihin kohtiin?
  • ohjataanko valaistuksia ryhmänä?
  • tuleeko valaisimiin himmentimet?
  • mihin katkaisija? millaiset katkaisijat? tuleeko useampi painike?
  • ohjataanko valaistusta useammasta painikkeesta, eri puolilta huonetta/taloa?
  • mihin valoihin halutaan liiketunnistimet, hämäräkytkimet ja/tai ajastimet?
  • pihavalot ja pihalle/puutarhaan tulevat pistorasiat?

Huomaan tuijottavani ihmeissäni sähkökeskuksesta lähtevien johtojen määrää. Osansa johdoista nielee 60 ledkohdevaloa, mutta silti...Toki pistorasioita tulee varmasti nykytaloihin enemmän kuin ennen, ja antennipaikkojakin löytyy taloista nykyään enemmän kuin kaksi. Kuten kaikki rakentaa omannäköisensä talon, myös sähkö- ja valaistussuunnittelu on persoonallista. Valaistuksen ja sähköistyksen mahdollisuudet ovat kasvaneet huimasti, ja jokainen voi valinnoillaan luoda erilaisia tunnelmia, toimintoja, käytettävyyttä ja tarkoitusta taloonsa. Tarkkaan harkittu suunnittelu säästää aikaa ja rahaa tulevaisuudessa, kun ei tarvitse tehdä (joskus jopa mahdottomia) korjauksia tai lisäyksiä.

//Electricity and lighting planning requires many decisions. Almost unlimited possibilities in electricity and lighting can create unique and personal solutions to houses.

Hongan inspiroivat sivut

Summer 2016 housing fair Markki

Hongan sivuilla nyt juttua Markista, lue juttu täältä. Edelleen jotenkin hätkähdyttävää todeta, että niin tosiaan, tässähän rakennetaan myös asuntomessukohdetta :D Ja niin moni ihminen tulee vierailemaan talossamme. Hurjaa!

Hongan visuaalisesti kauniilla sivuilla kannattaa muutenkin käydä inspiroitumassa ja esimerkiksi lukemassa täältä miksi hirsitalon rakentaminen kannattaa. Omia suosikkejani Hongan omakotitalomallistosta ovat mm. Pino, Harmonia ja Fieno. Tätä ja paljon muuta, myös sisustuskuvia, voit selata Hongan Talokirjasta, jonka voit ladata täältä. Honka on toteuttanut myös ympäri maailmaa toinen toistaan upeampia kohteita, ja niin erilaisia. Yrityksen innovatiivinen tuotteiden kehittäminen on huikeaa.

kuva täältä
kuva täältä
kuva täältä
kuva pinterest

Ollaan todella kiitollisia yhteistyöstä Hongan kanssa. Tuote on upea ja laadukas, toimituksen logistiikka pelasi hienosti, ja asiakaspalvelu on erinomaista.

//Check out inspirational Honka websites!

please let it stay

moderni hirsinen saunarakennus
moderni musta hirsitalo
moderni musta hirsitalo
moderni hirsitalo
Seinäjoki Kyrkösjärvi, Seinäjoen Asuntomessut

Eeeeeeeeeiiiii! Sade on huuhtonut lumet maasta, ja tilalle on tullut sateinen, synkkääkin synkempi maisema. Olin niin iloinen ja onnellinen lumipeitteestä jonka saimme viikonloppuna, että kuvasin Markilla ympäriinsä. Musta hirsitalo puhdasta valkoista lunta vasten näytti hyvältä, etenkin lumisten puiden huojuessa taustalla. Voi kun lumi et katoaisi, tai jos niin teet, tule pian takaisin!

//Nooooooo! Snow is melting, and the scenery is again dark and sad. I hope snow will come back soon!

vaaleat väliseinät


Voi ihanuutta, saimme Etelä-Pohjanmaallekin lumisadetta! Tunnelma vaihtui märästä, masentavasta syyssäästä tunnelmalliseen, valoisaan, talviseen, jopa jouluiseen fiilikseen. Heti harmitti, ettemme ole vielä asentaneet pihalle jouluvaloja. Jo aamusta teki mieli alkaa kuunnella joululauluja :)

Myös Markilla on tullut valoisaa! Väliseinät on villoitettu, levytetty, kitattu ja pohjamaalausta näissä kuvissa viime viikolta viimeistellään. Valkoinen pohjaväri totisesti tuo raikkautta ja valoa tilaan.

//It's snowing here in Western Finland! The atmosphere changed rapidly. It's luminous, clean and beautiful now, just like the atmosphere at the site, since our partition walls are white now also.

valaisimet: keittiö

musta moderni valaisin

Vaikka valonarka mörkö olenkin, rakastan kauniita valaisimia. Markin yleisvalaistus tullaan hoitamaan ledkohdevalaisimien avulla, mutta taloon mahtuu myös muutama riippuvalaisin. Nimittäin keittiöön, tason päälle ikkunaseinälle sekä ruokailupöydän päälle. Nämä valaisimet saisivat mustia, jotka korostuisivat vaaleasta taustastaan.

Tässä muutamia valaisinhimotuksia, jotka voisivat tulla kyseeseen keittiön ikkunaseinälle:

  •  Artekin A110 riippuvalaisin on tuonut tavallisten suomalaisten koteihin designia jo vuodesta 1952, ja sen tyylikäs muotokieli puhuttelee edelleen vahvasti. 
  • Toinen klassikko 1950-luvulta tässä porukassa on Mantis by Schottlander, jonka varjostimen muoto on hyvin veistosmainen, ja valaisin kokonaisuutena on hyvin elegantti.
  • Daroen Bell+ -valaisin on uutuus Tanskasta, joka on kahminut palkintoja alan messuilta ympäri Eurooppaa. Valaisinta voi suunnata siinä olevan "kapulan" avulla, joten valaisin sopisi täydellisesti keittiötason päälle.
  • Toinen uutta tuotantoa oleva valaisin on suomalainen Pasila. Valaisin on saanut innoituksensa nykyarkkitehtuurista, ja sen muotokielessä on terävien ja pyöreiden muotojen yhdistäminen modernilla tavalla.

//I adore beautiful lamps. Here are few my favorite options for the kitchen.

pihahommia

pihan maatäytöt

Wroom, wroom! Meillä oli tänään hevosvoimia apuna pihahommissa. Pikkuisessa 520 Avantissa oli virtaa kuin pienessä kylässä. Maatäytöt sujuivat sukkelaan tällä pelillä. Täytemaata, mursketta sekä kivituhkaa levitettiin reippaan yhdeksän tunnin ajan. Mieheni toimi ratin takana ja itse heiluin haravan varressa. Ja valmista tuli! Sokkelin reunustat saatiin tehtyä valmiiksi ensi keväänä laitettavia kiveyksiä varten.

Säät suosii rakentajia, kun päivisin mennään vielä reippaasti plussan puolelle ja pihahommia pystyy tehdä jopa marraskuun puolessa välissä. Great! Mutta kuvia koneelle vasta siirrettäessä huomaa, miten synkkää ja pimeää päivisin jo alkaa olla. Suurin osa tämänkin päivän otetuista kuvista jouti suoraan roskiin niitä muokatessa, kun kuvat olivat sumeita tai heilahtaneita riittävän valotuksen puutteessa. Noh...Taas sitä valoa sitten riittää...

öö...

neljän kuukauden päästä...? :D

//Perky little machine was so helpful! After nine hours, fill, gravel and stone ash were into their places in the garden.

Valaistussuunnitelma: Valaisimet sisätiloihin


modernit ledkohdevalaisimet


Kun taloon on suunniteltu noin 70 ledkohdevalaisinta, on tarpeen miettiä mistä löytää parhaimman hinta-laatu-suhteen omaavan valaisimen? En halua enää kokea sitä tunnetta, kun sydämeni jätti lyöntejä väliin nähtyäni ensimmäiset tarjoukset valaisimista, joiden loppusummassa koreili viisinumeroisia summia! Ei todellakaan ajateltu laittaa niin montaa tonnia valaistukseen, vaikka tärkeä se meille onkin.

Mutta, nyt sisustussuunnitelijamme on löytänyt meille ehdotuksen täydellisistä valaisimista. Kyseessä on Illuxtronin Fluxe -valaisin, jolla on monia hyviä puolia:
  • hyvä valoteho ja yleisvaloksi soveltuva valonjako
  • sopii sisätiloihin, kylpyhuoneeseen ja ulos
  • matala upotussyvyys (60-70mm)
  • himmennettävä
  • alhainen lämpötila
  • mattapinta

Valaisin on kivan modernin näköinen. Erityistä plussaa tuo se, että valo itsessään on syvemmällä valaisimessa, ja valonjako on valaisimen pinnassa tasainen etulasin ansiosta. Valaisin on monikäyttöinen, ja uutena värinä saatavilla myös mustana. Siis täysin perfect meille. Hintakaan ei päätä huimaa, vaan päästään huomattavasti pienempiin, nelinumeroisiin summiin. 

Valaisimia tulee seuraavasti:
46 kpl Illuxtron Fluxe 75 / valkoinen kiinteä (1.krs + 2.krs)
15 kpl Illuxtron Fluxe 75 / musta kiinteä (päärakennus ja sauna)
6 kpl Illuxtron Fluxe 90 / valkoinen suunnattava (olohuone)

Näitä ja ledvalonauhaa siis tilaukseen, niin valaistus on suurimmaksi osaksi hoidettu :)

//We've found the perfect lights! Illuxtron Fluxe led spot lights are modern, suitable for indoor, bathroom and outside, dimmable and especially affordable. 

talon valaistussuunnitelma

lighting plan, downstairs
Alakerran valaistussuunnitelma / kuva OMAdesign

Markin valaistussuunnitelman lähtökohtana oli hajautettu, epäsuora ja himmennettävä valo. Pidämme mieluummin tunnelmallisesta hämärästä, kuin sokaisevan kirkkaasta yleisvalosta. Niinpä taloomme tulee kätkeytymään kymmeniä kohdevalonlähteitä, ja himmentimiä vaikka muille jakaa :)

Talomme valaistussuunnitelman takana on sisustussuunnittelijamme Anna OMAdesign:sta. Annan visuaalinen silmä on pettämätön, ja valaistussuunnitelma vaikutti alkuperäisenäkin jo heti valmiilta. Onnea on hyvät suunnittelijat!

Alakerrassa eteisessä, vaatehuoneessa, kodinhoitohuoneessa ja vessassa on hyvä yleisvalaistus, sillä näissä ns. touhutiloissa ei tarvitse valaistuksella fiilistellä, vaan hyvä perusvalaistus on tarpeen. Ainoastaan vessassa on "jotain extraa" peilin takaa tulevan ledvalonauhan kautta. Keittiöön, olohuoneeseen ja ruokailutilaan tulee riippuvia valaisimia, ledvalonauhaa, suunnattavia ledkohdevaloja sekä paljon himmentimiä. Ruokailutilan kuutiomaisuutta halutaan korostaa valaisemalla epäsuorasti ledvalonauhoilla tilan hirsiseinät. Ruokailupöydän päälle tuleva valaisin on pohdinnassa, mutta tällä hetkellä kiehtoo pitkä ja kapean mallinen valaisin, joka näyttäytyi edellisen postauksen inspiraatiokuvissakin.

lighting plan, upstairs
Yläkerran valaistussuunnitelma / kuva OMAdesign

Portaamme ovat avomalliset, joiden askelmiin upotetaan itsessään valaistus ledvalonauhoilla. Aulassa on suunnattavia kohdevalaisimia sekä perusvaloa tuovia kiinteitä ratkaisuja. Lasten makuuhuoneissa hyvät perusvalot ja meidän makkarissa valo hajautettuna moniin pieniin valonlähteisiin. Vessassa ja kylpyhuoneessa tunnelmoidaan säädettävin kohdevalaisimien ja ledvalonauhojen kautta. Yöllistä vessakäyntiä varten voi välttää valosoikaistumisen sytyttämällä ainoastaan allaskalusteen alle tulevan valon,
outhouse / garage lighting plan
Ulkorakennuksen valaistussuunnitelma / kuva OMAdesign

Saunarakennuksen värimaailma tulee olemaan tumma, ja valaistuksella halutaan korostaa sen "luolamaisuutta" jättämällä valaistuksen hyvin tunnelmalliseksi. Ledvalonauhoilla valaistaan tummat hirsiseinät, ja ledkohdevaloilla saadaan lisää yleisvaloa. Kesäterassin rimaseinää korostetaan kohdevaloilla. Varastoissa, autokatoksessa sekä jätekatoksessa pääosassa ovat hyvät yleisvalot.

Vola! Siinä suunnitelmat, joita parhaillaan sähkäri toteuttaa. Vallan seuraava ongelmallinen juttu tässä valaistuksessa olikin se, kun sähkärin pitäisi tietää mitä valoa ohjataan mistä painikkeesta, ja mihin painike tulee? Syttyykö painikkeesta kerralla useampi valo vai vain yksi sarja? Entä halutaanko samat valot päälle kahdesta eri painikkeesta, eri puolelta huonetta? Ja mihin valoihin tulikaan himmentimet? Halutaanko ajastimella ajastaa pihavaloja? Jos kyllä, mitkä valot ja missä sarjassa? Mihin tulee seinävalaisimet, ja millaiset? Entä halutaanko taulutelevisiolle paikka ja mihin kohtaan? Entä lattiavalaisimet, pöytävalaisimet, jouluvalot? Onhan kaikille valoille tarpeeksi pistorasioita? :D :D :D

//Our lighting plan. A lot of indirect spot light that can be adjusted. The next hard thing is to decide where all the switches in the house should be placed, how much do we need those, and which functions should they have?


inspiraatio: valaistus

kuvat: Pinterest

Valaistukselta vaadin ensisijaisesti tunnelmallisuutta ja muunneltavuutta. Valaistuksen tulee tukea talon sisustusta, sekä luoda viihtyisyyttä ja kotoisuutta. Migreenipotilaana en voi sallia talooni kirkkaita yksittäisiä valonlähteitä, vaan valaistuksen tulee olla mahdollisimman hajautettua, epäsuoraa ja säädettävää. Hyvän valaistuksen ei tarvitse olla kallis tai monimutkainen. Oikein suunnatut valonlähteet, oikeissa paikoissa, oikeaan aikaan on tärkeämpää kuin kalliit erikoisratkaisut. 

Olen vähän mörkö, sillä viihdyn erittäin hyvin hämärässä. Olen aina se, joka sammuttelee valoja ja säätää valot mahdollisimman pienelle. Voisin istua kaikki lounaat ja illalliset pelkässä kynttilänvalossa. Kammoan liian kirkkaasti valaistuja kylpyhuoneita, vessoja ja olohuoneita. Toki jokaiseen tilaan vaaditaan hyvä yleisvalo, että näemme siivota. Valoa voi kuitenkin rakentaa kerroksittain, ja säädöillä voidaan vaihdella tilan fiiliksiä.

Markin valaistus tulee olemaan yksinkertainen, muutamalla tuotteella toteutettu mutta kymmenittäin valopisteitä sisältävä ratkaisu, jossa himmentimiä on vaikka muille jakaa :)

// The lighting should support the interior of the house, as well as to create comfort and cosiness. Our lighting will be simple, there will be lots of lights and many dimmers :)


väliseiniä


Markilla tapahtuu nyt tosi paljon kun väliseinien rungot ovat paikoillaan, ja näiden levytyksiä tehdään parhaillaan.

Väliseiniä mittailtiin, tarkistettiin, mittailtiin ja vielä kerran tarkistettiin monen monta kertaa ja eri rakentamisen vaihessa. Jännitimme löytääkö putket, johdot ja tuet paikkansa oikealta kohdalta, eli väliseinän sisältä. Onneksi kaikki näyttää hyvältä, eikä seinän paikkoja jouduttu siirtämään, mahdollisten omien mokiemme tähden.

Näkymät talossa muuttuivat radikaalisti jo pelkkien väliseinien runkojen asentamisen jälkeen. Tilojen hahmottelua on helpompi visioida, ja oli ilo jälleen huomata, miten tilat itse asiassa suurenivat tämän vaiheen myötä. Näyttää siltä että talo on yksi ainoista joka suurenee mitä enemmän tavaraa tuodaan sisään :D

//Partition walls are being installed. The views changed dramatically, and now I can really see the shapes of the rooms and how the division of spaces really works in real life. Exiting times!