Skandinaavisen sisustuksen päävärit

Skandinaavinen sisustustyyli on ajaton, selkeä ja harmoninen. Suomalainen skandinaavinen sisustus on usein minimalistisempaa kuin naapurimaiden tyyli. Luonnonvalon käyttö, pohjoismainen design, sekä vaaleat ja hillityt värit ovat skandinaavisen sisustuksen kulmakiviä. Skandinaavinen koti on useimmiten pintamateriaaleiltaan vaalea, johon yhdistetään harmaata, särmää tuodaan mustilla yksityiskohdilla, ja pehmeyttä luodaan puulla sekä muilla luonnonmateriaaleilla kuten viherkasveilla. Voidaankin todeta, että skandinaavisen sisustuksen viisi pääväriä ovat valkoinen, harmaa, musta, puu ja vihreä. 


1. Valkoinen
Varmasti puoli vuotta jatkuva pimeys on suuri syy siihen miksi me skandit niin pidämme valkoisesta ja vaaleista sävyistä. Skandinaavinen sisustus korostaa vaaleutta sen mahdollistaman valoisuuden vuoksi. Vaaleat pinnat ovat vastaanottavaisia valolle, ja näin tilan avaruus korostuu. Valkoiselle pinnalle on helppo rakentaa yhdessä muiden skandinaavisen sisustuksen värien kanssa upea kokonaisuus. Kontrastit pääsevät hienosti esiin vaalealta pinnalta, sekä skandinaavisessa sisustuksessa suositut designvalaisimet, luonnonläheiset tekstiilit sekä arvokkaat huonekalut.



2. Harmaa
Harmaa kuuluu ehdottomasti skandinaavisen sisustuksen väreihin valkoisen rinnalla. Harmaa sopii kaikkeen kaiken kanssa, ja toimii oivana pohjana sisustuksessa. Harmaalla tuodaan sisustukseen väriä, sen kuitenkaan olematta niin jyrkkä kuin esimerkiksi mustan. Harmaa on seesteinen, harmoninen väri, joka on miellyttävä silmälle. Harmaa on ehdottomasti uusi musta, ainakin jos katsotaan Instragramin suosituimpia tilejä. Mitä enemmän harmaata ja vaaleaa kuvissa on, sitä enemmän tykkääjiä! 



3. Musta
Skandinaavisesta sisustuksesta ei kuitenkaan haluta liian kliinistä pelkän valkoisen ja harmaan avulla. Usein särmää tuodaan mustilla yksityiskohdilla. Musta on aina varma ja tyylikäs valinta. Myös tämän hetken trendi sisustuksessa suosii paljon tummia värejä, ja näitä on helppo lähteä kokeilemaan josko ne omaan makuun sopisi sillä, että ripottelee mustia esineita ja vaikka mustia tyynyjä omaan kotiinsa. 


4. Puu
Skandinaavisen sisustuksen kodeissa on yleensä vaalea puulattia. Puisia yksityiskohtia tuodaan pehmentämään valkoisen ja harmaan liittoa, sekä tuomaan kodikkuutta. Onhan skandinaaveille metsä ja puun kunnioitus tullut äidinmaidon joukossa perintönä, jota haluamme korostaa! Puu myös rauhoittaa ja rentouttaa, sekä tuo luonnollisuutta ja erilaista tekstuuria sisustukseen. Neljäntenä päävärinä voitaisiin myös sanoa olevan beige puun sijaan, sillä luonnonläheiset beigen väriset materiaalit, kuten mm. juutti ja rottinki (ja se puu) ovat skandinaavisessa sisustuksessa erittäin suosittuja. 



5. Vihreä
Tai pikemminkin lehtivihreä :) Viherkasvit ovat supertrendikkäitä juuri nyt, ja hyvä niin, sillä ne tuovat sisustukseen aivan omalla tavallaan kodikkuutta ja viihtyisyyttä. Suuret viherkasvit ovat katseenvangitsijoita, kuin yksi huonekaluista. Pienillä kasveilla saadaan somia asetelmia aikaan, ja kerroksellisuutta. Kasvilajeja, muotoja ja värejä riittää jokaiseen makuun. Valitse siis itsellesi sopivin, ja luot kodistasi elävämmän samalla kun huoneilma paranee.

Löytyykö kodistasi kaikki nämä luetellut värit?

//The five key colours in a typical Skandinavian interior are: white, grey, black, wood (beige) and green (plants).