4H-yhdistyksen kautta apua kotitöihinOnneksi takatalvi ei kestänyt kauempaa! Ihan hullun näköistä kun aamulla oli maa vitivalkoinen. Sisäinen kello heitti häränpyllyä, "Siis mitä, toukokuu(ko)?". Ilmojen lämmettyä uudelleen +10 asteen tienoille,  jatkoimme puutarhatöiden tekoa aamusta iltaan. Ihanaa kun on taas puutarhasesonki, sillä mikään ei ole niin antoisaa ja tuloksellista kuin pihan siistiminen keväällä.

Haravointia, kasvien leikkausta, lehtien ja risujen keräämistä, sekä piha-alueen siistimistä koneilla ja käsin. Tämä kaikki työ toi mukanaan reilun pölykerroksen ilmaan ja kuinka ollakaan, laskeutui kauniisti ikkunoihin. Voi sitä törkyä, mikä ikkunoissa näkyi, etenkin auringossa. Mielessä ei pyörinyt iltaisin muuta kuin että "Kukahan ne pesisi?". 

Siitä syystä olinkin superiloinen kun paikallinen 4H-yhdistys otti minuun yhteyttä, ja ehdotti yhteistyötä.


Toiminnanjohtaja Tiina Kallio Seinäjoen 4H-yhdistyksestä kysyi, haluaisinko tukea alueen paikallisia nuoria työllistymään ja saamaan arvokasta työkokemusta? No toki! Olen itsekin aloittanut kesätyöt jo 14-vuotiaana ja juurikin paikallisen 4H-yhdistyksen kautta. Leikkasin tuolloin nurmikoita muutamassa eri taloyhtiössä parin kesän ajan. Pidän kokemusta opettavaisena, ja se oli hyvä keino ansaita rahaa nuorena. Erittäin mielelläni siis otin osaa tähän yhteistyöhön.

Nuoria voi 4H-yhdistyksen kautta palkata niin yritys, yhdistys kuin yksityisetkin avuksi esim. siivoukseen, sesonkitöihin, lastenhoitoon, messuille tai vaikka muuttoapuun. Minimiveloitus on ainoastaan yksi tunti. Yksityiset saavat työstä myös kotitalousvähennyksen. Hinnatkaan eivät päätä huimaa. Tiina kertoi että  viime vuonna pelkästään paikallinen, Seinäjoen 4H-yhdistys, työllisti 76 nuorta ja maksoi heille palkkaa yli 51 000€. Huikean hieno saavutus!

Sovimme Tiinan kanssa ikkunanpesusta. Jo samana päivänä minuun otti yhteyttä yksi heidän työntekijöistään, Laura, yhteyttä ja sovimme tarkemmin työn aikataulusta. Päätimme että hän käyttää meiltä löytyviä ikkunanpesuvälineitä, vaikka olisi voinut tuoda sellaiset myös mukanaan (pienestä lisämaksusta). Tehtävän hoidettuaan, hän kirjaa työtuntinsa listaan, jonka työnantaja (eli minä) allekirjoittaa ja todistaa oikeaksi. Tämän perusteella 4H-yhdistys laskuttaa asiakasta, maksaa työntekijälle sekä huolehtii lakisääteisistä työnantajavelvoitteista.Laura oli erittäin reipas, ahkera ja huolellinen. Hän kertoi, että on ollut jo 5 vuotta 4H-yhdistyksen työntekijänä, ja tuona aikana ohjannut lastenkerhoja, siivonnut koteja, toiminut puutarhatöissä sekä pessyt ikkunoita. Yhdistys on tarjonnut hänelle sopivan työn opiskelujen ohella. Ei liian työllistävä, voi päättää itse aikatauluista ja työn määrästä, mutta kuitenkin jatkuvasti tippuu euroja tilille.

Kiinnostuin 4H-yhdistyksen työavusta enemmänkin, sillä olemme myös pohtineet jatkuvan siivousavun sopimisesta. Kyselin yhdistyksen toiminnanjohtajalta työllistämisestä hieman vielä lisää ja tässä alla hänen vastauksiaan:

Miten valitsette työntekijät? Meillä on vuosittain keväällä kesätyöhaku. Hakemusten ja haastattelujen perusteella valitsemme työntekijät. Emme painota valinnoissa aiempaa työkokemusta, koska tarjoamme nuorille nimenomaan ensimmäisiä työkokemuksia, joten asenne ratkaisee. Osa nuorista jatkaa useamman vuoden, osa toimii esim. pelkän kesän. 

Mitä muuta työtä voidaan tilata, kuin siivous/ikkunoiden pesu/nurmikon leikkuu? Lähes mitä vain. Kauttamme on ollut nuoria tapahtumissa lipunmyyjinä, apulaisina messuilla, sesonkiapuna yrityksissä, muuttoapuna kevyemmissä hommissa, lastenvahtina häissä, yo-juhlissa tarjoilemassa ja tiskaamassa, asiointiapuna/kaupassa käymiset, pelaamassa iäkkään luona muistipeliä sekä ulkoilutusapuna hoitokodissa.

Mitä työapu maksaa, ja mitä lisäkustannuksia mahdollisesti on? Työavun perushinta on 24/h (sis. ALV). Lisäksi laskutetaan matkakulut asiakasta lähimmältä 4H-toimipisteeltä (kantakaupunki, Peräseinäjoki, Ylistaro) varohallinnon ohjeen mukaan. Lisäksi palvelu on mahdollista saada arvolisäverottomasti, jos asiakas tarvitsee säännöllistä apua kotona esimerkiksi iän tai sairauden vuoksi. Tällöin työstä tehdään aina lisäksi palvelusopimus ja –suunnitelma. Palvelun hinta on silloin 21,50/h.


Ovatko työntekijät saaneet koulutuksen? Kyllä. Kaikki työntekijämme käyvät Työapukurssin, jossa käsitellään mm. asiakaspalvelua, työturvallisuusasioita, käytännön asioita sekä leikataan opastuksella nurmikoita ja pestään ikkunoita. Varsinaista alan koulutusta emme edellytä nuorilta työntekijöiltämme, joten otamme vastaan vain ns. kevyttä perustyötä sisältäviä tilauksia.

Kuka on vastuussa työntekijästä työaikana? Seinäjoen 4H-yhdistys toimii työnantajana ja vastaa mm. työntekijän vakuutuksista. Asiakas vastaa työhön perehdyttämisestä paikan päällä.

Miten nopealla aikataululla voi saada työapua? Työapua on mahdollista saada hyvinkin lyhyellä varoitusajalla, mutta suosittelemme olemaan noin pari viikkoa etukäteen yhteydessä Seinäjoen 4H-yhdistykseen, jolloin löytyy todennäköisemmin vapaa työntekijä. Nuoret ovat lisäksi kevät- ja syyskausilla päivisin koulussa.

Mihin kaikkeen työhön 4H-järjestöllä on itsellään työvälineet, vai tuleeko ne aina olla työntilaajan tarjottavissa? Pääasiassa työ tehdään aina asiakkaan omilla välineillä. Tarvittaessa on mahdollista, että työ tehdään työntekijän omilla välineillä, jolloin asiakkaalta laskutetaan 13€ lisämaksu. Ylistaron alueella 4H:lla on oma päältä ajettava nurmikonleikkuukone ja trimmeri, jolloin työavun hinta on 36,47€/h (sis. ALV).

Voiko työntekijän palkata jatkuvaan apuun, esim. kerran viikossa siivousapuun? Kyllä on mahdollista. Vakitilauksissa pyrimme aina, että asiakkaalla käy sama työntekijä ja asiakas ja työntekijä sopivat keskenään työn ajankohdan, joka ilmoitetaan 4H:lle.


Erittäin lämmin suositus ja kannustus 4H-yhdistyksen nuorten palkkaamiseen. Ole yhteydessä yhdistykseen jo tänään, ja palkkaa nuori avuksesi vaikka laittamaan koti juhlakuntoon! Heiltä voit pyytää apua myös juhlien tarjoilussakin. Lisätietoja 4H-yhdistyksen työavusta, tilaamisesta sekä tiedusteluista löydät täältä

//Cleaning help from local 4H-association. Great way to support local young people, by hiring them for different household tasks.