Keittiön kaaoksen kesyttäminen 3 tuotteella


Nyt kun olen äitiyslomalla ja vietän pääsääntöisesti aikaa kotona, kiinnitän huomiota eri lailla arjen toimivuuteen. Kerään tavaroita jatkuvalla syötöllä tasoilta, lattioilta, tuolien selkänojilta ja portailta kohti yläkertaa. Kompastelen matkalla olohuoneesta eteiseen pikkuautoihin, pehmoleluihin, ulkovaatteisiin, roskispussiin ja imuriin. Tavaraa ihan joka paikka täynnä, vaikka koko ajan siivoaisit.

Erityisesti keittiön tasot tuntuvat olevan sekalaisen tavaramyrskyn vallassa jatkuvasti. Avaimet, edellisen päivän lehtiä, latureita ja johtoja niin paljon ettet enää erota mikä kuuluu mihin laitteeseen. Tyhjiä kahvimukeja, appelsiininkuoria, syömättä jääneet murot, kuivunut muovailuvaha ja vitamiinit. You name it. Ja siis ei, ei todellakaan, meillä ei näytä tältä (ikinä?) kuin alla olevat kuvat saattavat antaa ymmärtää.

talo markki - Keittiön kaaoksen kesyttäminen 3 tuotteella - mustavalkoinen keittiö - mustat teräsportaat - modernit portaat

Olen luonteeltani siisti ihminen, joka kaipaa puhtautta ja järjestystä. Olen todella joutunut tekemään töitä sen eteen, etten ihan joka päivä antautuisi suunnattoman ärsytyksen tilaan vain pelkästä sotkusta johtuen, ja antaisi sen haitata ainutkertaista aikaa kahden pienen lapsen äitinä. Sillä tietenkin lapsiperheessä on tavaraa, kaaosta ja sotkua. Joista sotku onkin se helpoin juttu. Ongelmana on kaikki se muu tavara, joka kuuluisi pikemminkin vaatehuoneeseen, eteiseen tai työhuoneeseen. 

Keittiön kaapit on meillä hyvässä järjestyksessä, ja astioille, kuivatavaralle, muoviastioille, mausteille jne. on oma paikkansa. Mutta meiltä ehkä puuttuu yksi ns. "jemmalaatikko". Sellainen laatikko, jonka voisi vain avata ja sinne kipata yhdellä kädenheilautuksella kaikki tasolla oleva. Ainakin hetkeksi. 

Toki tällainen ratkaisu vain siirtää itse ongelmaa. Mutta toimisi itselleni, koska minussahan asuu salaa pieni Frendit -sarjan Monica; siisteysholisti jolla on salainen "jemmakomero" kaikelle sotkulle ja extratavaralle.

talo markki - Keittiön kaaoksen kesyttäminen 3 tuotteella - mustavalkoinen keittiö

talo markki - Keittiön kaaoksen kesyttäminen 3 tuotteella - mustavalkoinen keittiö

Olen kuitenkin nyt sen verran analysoinut tilannetta keittiössämme ja sen tasoilla olevaa tavaramäärää, että tarvitsemme kipeästi kolme tuotetta, jotka toisivat helpotusta kaaokseen:

1. Lehtiteline
Odotan yleensä iltaan saakka, että putsaan ruokailupöydälle ja keittiön tasoille kerääntyneen postin ja kuljettelen niitä logistiikan loppupisteeseen. Lehden ja mainokset eteisen laatikkoon, jonka täyttyessä ihan piripintaan, kuljetan ne roskakatoksessa sijaitsevaan lehtikeräyspisteeseen. Laskut ja muu tärkeä yläkertaan työhuoneeseen. Olisi kuitenkin mahtavaa, jos voisi kerätä lehdet jo päiväsaikaan vanhaan kunnon lehtitelineeseen, joka toisi tilaan siisteyttä ja selkeyttä. Innostuin Maijun keittiössä näkyvään Kartellin lehtitelineeseen niin paljon, että aloin heti googlata sellaista meillekin. 

2. Muistitaulu
Keittiön nurkan takana, eteisaulan puolella, olisi sopiva paikka muistitaululle. Sellainen, johon voisi laskut odottamaan kiikuttamista yläkertaan, taaperon viimeisimmät päiväkotiaskartelut, muutaman valokuvan jne..Ajattelin kokeilla sellaisen tekemistä itse, sillä haluaisin siitä ison. Niin ison, etten ole sellaista vielä löytänyt suoraan kaupasta. Siinä saisi olla kiinnikkeitä, koukkuja, pieniä koreja ja tyhjää tilaa muistilapuille ja valokuville. 

3. Pieniä säilytyskoreja
Näitä meiltä löytyy jo, mutta muutaman Netflixin Marie Kondo -jakson totesin, että tarvitsemme niitä lisää. Ehkä kirpparilta voisi metsästää eri mallisia puisia koreja tähän tarkoitukseen, sellaisia tuohisia, jotka näyttäisivät ihanilta keittiön tasolla.

Siinä omat vinkkini miten kaaosta saisi hieman taltutettua. Onko sinulla joku must tuote keittiössä, millä saat arjen tavaramäärän pienemmäksi silmistä/tasoilta? Jemmalaatikko vai konkreettinen muu apu?

//Tackling with kitchen and organization. In desperate need to rearrange the daily newspapers etc, away from kitchen countertops.