talon valaistussuunnitelma

lighting plan, downstairs
Alakerran valaistussuunnitelma / kuva OMAdesign

Markin valaistussuunnitelman lähtökohtana oli hajautettu, epäsuora ja himmennettävä valo. Pidämme mieluummin tunnelmallisesta hämärästä, kuin sokaisevan kirkkaasta yleisvalosta. Niinpä taloomme tulee kätkeytymään kymmeniä kohdevalonlähteitä, ja himmentimiä vaikka muille jakaa :)

Talomme valaistussuunnitelman takana on sisustussuunnittelijamme Anna OMAdesign:sta. Annan visuaalinen silmä on pettämätön, ja valaistussuunnitelma vaikutti alkuperäisenäkin jo heti valmiilta. Onnea on hyvät suunnittelijat!

Alakerrassa eteisessä, vaatehuoneessa, kodinhoitohuoneessa ja vessassa on hyvä yleisvalaistus, sillä näissä ns. touhutiloissa ei tarvitse valaistuksella fiilistellä, vaan hyvä perusvalaistus on tarpeen. Ainoastaan vessassa on "jotain extraa" peilin takaa tulevan ledvalonauhan kautta. Keittiöön, olohuoneeseen ja ruokailutilaan tulee riippuvia valaisimia, ledvalonauhaa, suunnattavia ledkohdevaloja sekä paljon himmentimiä. Ruokailutilan kuutiomaisuutta halutaan korostaa valaisemalla epäsuorasti ledvalonauhoilla tilan hirsiseinät. Ruokailupöydän päälle tuleva valaisin on pohdinnassa, mutta tällä hetkellä kiehtoo pitkä ja kapean mallinen valaisin, joka näyttäytyi edellisen postauksen inspiraatiokuvissakin.

lighting plan, upstairs
Yläkerran valaistussuunnitelma / kuva OMAdesign

Portaamme ovat avomalliset, joiden askelmiin upotetaan itsessään valaistus ledvalonauhoilla. Aulassa on suunnattavia kohdevalaisimia sekä perusvaloa tuovia kiinteitä ratkaisuja. Lasten makuuhuoneissa hyvät perusvalot ja meidän makkarissa valo hajautettuna moniin pieniin valonlähteisiin. Vessassa ja kylpyhuoneessa tunnelmoidaan säädettävin kohdevalaisimien ja ledvalonauhojen kautta. Yöllistä vessakäyntiä varten voi välttää valosoikaistumisen sytyttämällä ainoastaan allaskalusteen alle tulevan valon,
outhouse / garage lighting plan
Ulkorakennuksen valaistussuunnitelma / kuva OMAdesign

Saunarakennuksen värimaailma tulee olemaan tumma, ja valaistuksella halutaan korostaa sen "luolamaisuutta" jättämällä valaistuksen hyvin tunnelmalliseksi. Ledvalonauhoilla valaistaan tummat hirsiseinät, ja ledkohdevaloilla saadaan lisää yleisvaloa. Kesäterassin rimaseinää korostetaan kohdevaloilla. Varastoissa, autokatoksessa sekä jätekatoksessa pääosassa ovat hyvät yleisvalot.

Vola! Siinä suunnitelmat, joita parhaillaan sähkäri toteuttaa. Vallan seuraava ongelmallinen juttu tässä valaistuksessa olikin se, kun sähkärin pitäisi tietää mitä valoa ohjataan mistä painikkeesta, ja mihin painike tulee? Syttyykö painikkeesta kerralla useampi valo vai vain yksi sarja? Entä halutaanko samat valot päälle kahdesta eri painikkeesta, eri puolelta huonetta? Ja mihin valoihin tulikaan himmentimet? Halutaanko ajastimella ajastaa pihavaloja? Jos kyllä, mitkä valot ja missä sarjassa? Mihin tulee seinävalaisimet, ja millaiset? Entä halutaanko taulutelevisiolle paikka ja mihin kohtaan? Entä lattiavalaisimet, pöytävalaisimet, jouluvalot? Onhan kaikille valoille tarpeeksi pistorasioita? :D :D :D

//Our lighting plan. A lot of indirect spot light that can be adjusted. The next hard thing is to decide where all the switches in the house should be placed, how much do we need those, and which functions should they have?


3 kommenttia:

  1. Entä jos vedätte KNX-johdot ja otatte taloautomaatiosysteemin ja voitte ohjata kaikkia valoja vaikka kännykästä tai ihan mista kytkimestä vaan? :) Tiedän, tää on aika kustannuskysymys… Ja onko sillä talomaatiolla edes sitten sitä tulevaisuutta, tiedä häntä... Me ajateltiin vetää KNX-johdot valmiiksi (sitten kun niin pitkälle päästään) ja taloautomaation voi sitten halutessaan lisätä vuosien päästä. Muuten mennään myös perussähköillä. Tsemppiä rakentamiseen! Odotan jo täällä, että pääsen ensi kesänä Suomeen lomalle ja tutustumaan myös teidän taloon! :)

    VastaaPoista
  2. Hyvä kommentti! Pohdimme KNX-taloautomaatiota kauan. Tämä on varmasti tulevaisuutta, ja kuulostaahan tuo kerta kaikkiaan mahtavalta! Tällä kertaa päätimme kuitenkin vielä pärjätä perinteisellä ja lisätä tarpeellisiin paikkoihin liiketunnistimia, ajastimia sekä hämäräkytkimiä arkea auttamaan. Kuulostaa siltä että myös te rakennatte? Jos näin, niin tsemppiä myös teille kovasti! Ja oikein lämpimästi tervetuloa tutustumaan meidän taloon :)

    VastaaPoista
  3. Minustakin tuntuu, että ehkä tuo seuraava sukupolvi sitten saa laittaa taloautomaatiot, kun itse ollaan totuttu kävelemään sille valokatkaisijalle panemaan ne valot päälle. Ja mulla ei varsinkaan ole kännykkä läheskään aina lähellä tai edes päällä, jotta vois siitä säätää. Ja sitä paitsi pitäähän sitä jotenkin liikunnasta huolehtia tulevaisuudessakin! :) Me ollaan vielä suunnitteluvaiheessa taloprojektissa ja päästään tosihommiin toivottavasti keväällä täällä Saksassa. Suomen Asuntomessut on meidän jokavuotinen lomakohde, eli tullaan kyllä kurkkimaan teidänkin nurkkiin! Teillä näyttää niin hienolle jo nyt! :)

    VastaaPoista