Markki Area PlanTonttimme on kapeahko etualastaan ja sen levenee kohti tontin ulkorajaa. Ulkorakennus, kuten myös päätalokin, ovat sijoitettuina tontin ulkoreunoille. Näin rakennukset muodostavat rajaavan elementin sivuille, sekä täten suojaisan sisäpihan, eli Markin. Markki on murresana Etelä-Pohjanmaalta, joka tarkoittaa pihapiiriä, takapihaa tms. Mieheni keksi tämän kuvaavan nimen talollemme, joka nyt siis personoi sen Asuntomessuilla että mediassa. Tässä myös taustatarinaa blogin nimelle, jos olette sitä joskus ihmetelleet :)


Etupihalle tullaan tontin kapeimmasta kohdasta. Etupiha asfaltoidaan ja kiveystä on tulossa talon pääoven eteen kaartuen aina saunarakennukseen saakka. Kaupunki tekee parhaillaan reunakiveystä sekä noppakivialuetta tonttien etureunaan, noin 50cm matkalta. Tämän lisäksi kaupunki siistii reunat istutusten avulla, jotka yhdistyvät talojen puutarhoihin. Autokatosta vastapäätä tontin toiselle sivurajalla istutetaan havuja ja rodoja, korkeita ja matalia.Katettu terassialue on suojaisa ja tästä on tarkoituksena luoda tunnelmallinen ja viihtyisä paikka löylyjen jälkeiseen vilvoitteluun sekä ulkona syömiseen, säältä suojassa. Meillä oli alkuun tästä varma visio, mutta nyt matkan varrella ja monien ihanien vaihtoehtojen äärellä, pähkäilemme edelleen terassin toimintoa, ruokailualueen lisäksi. Tulisiko sinne kenties tunnelmallinen chillailualue ulkotakkoineen, vai sijoittaisimmeko sinne kaikkien rakastaman paljun, tai panostammeko ruokailuun ja rakennamme tänne suuren tason ulkona kokkailuun? Hmmm...decisions, decisions!


Takapiha on suojaisa tonttien reunoilla olevien rakennusten ansiosta. Tontin takaosa rajautuu kaupungin metsäkaistaleeseen, jonka toisella puolella on järvellä kulkeva ulkoilureitti. Kauniina, lämpimänä kesäpäivänä ulkoilureitillä kulkee tiuhaan ihmisiä. Tämä on se "hinta" jonka joudumme maksamaan seesteisestä järvinäköalasta. Lenkkeilijät eivät ole kuitenkaan suureksi haitaksi, mutta silti haluaisin korostaa yksityisyyttämme. Pohdinnassa pihasuunnittelijan kanssa on luoda tontin takarajalle havupuilla suojaa katseilta, sekä ajoittain järveltä puhaltavalta kylmältä viimalta.Ulkorakennuksen päässä ja tonttimme vasemmassa nurkassa on alue, johon tulisi panostaa. Ja miksi? Koska tälle alueelle on suora näkymä ruokailuerkkeristämme sekä olohuoneen liukuovista. Joten kauniit kasvit ja toiminnallisuus ovat taas avainsanoja. Idearikas pihasuunnittelijamme on onneksi luomassa tähän jotain jännää, joten stay tuned! :)


Tuosta nurkalta ohjataan (ehkä kiveyksellä?) kulku ulkorakennuksen taa. Tämä 4m x 30m alue aiheutti meille päänvaivaa. Mitä tehdä tällä alueella, johon täytyy erikseen kulkea kiertämällä koko ulkorakennus? Mutta on kuitenkin sen verran suuri, ettei sitä heinittymään voi jättää? Alue on suojainen ja aurinkoinen. Toiveissamme on hyötytarha, joten pohdinnassa on sijoittaa se tänne taakse.

Tour de Markki oli siinä :) Toivottavasti viihdyitte kierroksella.0 kommenttia:

Lähetä kommentti