Suomi 100 / Sotaveteraanin haastattelu sekä uuden katon lahjoitus

*Yhteistyössä Ruukki 

Suomi juhlii tänä vuonna 100-vuoden itsenäisyyttä. Tämä merkittävä juhlavuosi korostaa sitä, miten suomalaiset ovat vaikeista ajoista huolimatta rakentaneet menestyksekkään, modernin demokratian. Valtion jonka vahvuuksia ovat innovaatiot sekä monipuolinen elinkeinoelämä.

Useat suomalaiset yritykset ovat ottaneet osaa juhlavuoteen Suomi 100 -tuotteilla tai erilaisilla tempauksilla. Ruukki halusi myös olla mukana juhlistamassa 100-vuotiasta Suomea omalta osaltaan. Henkilökunta ideoi että he haluaisivat kunnioittaa sotiemme veteraaneja heidän kamppailustaan Suomen itsenäisyyden puolesta. Niinpä Ruukki etsi Vanhustyön keskusliiton kautta kotona asuvan sotaveteraanin, jolle kattoremontti voisi olla ajankohtainen, sillä Ruukki halusi antaa lahjaksi kattopellityksen sekä katon asennuksen. Monien ehdokkaiden joukosta valittiin Aatto Saranpää Ilmajoelta.  

Sain ottaa osaa tähän Ruukin lahjoitukseen yhteistyön merkeissä. Kävin tapaamassa ja haastattelemassa Aatto Saranpäätä ja hänen vaimoaan, sekä kahta lastaan, heidän kotonaan Ilmajoella. Tämä oli suuri kunnia, sillä olen itse syntynyt Ilmajoella, ja halusin omalta osaltani myös osoittaa kiitollisuuteni sotaveteraaneille tämän kampanjan kautta.


Aatto Saranpää on vuonna -25 syntynyt sotaveteraani Ilmajoelta, joka saa Suomi 100 –vuotisjuhlan kunniaksi Ruukin katon ilmaiseksi. Aatto Saranpään kattoremontin ideointi oli jo käynnissä, kun he saivat tiedon Ruukin lahjoituksesta.

”Olimme niin otettuja, että Ruukki halusi lahjoittaa meille katon. Oikea ilon päivä! Se tuli meille täytenä yllätyksenä. Kattoremontin suunnittelu aloitettiin huhtikuun alussa ja heinäkuussa saimme tiedon Ruukin lahjoituksesta” Inkeri Saranpää, Aaton vaimo kertoo.
”Aikaisempi huopakattomme on pitänyt kovaa meteliä sateella, joten tämän Silence-katon myötä tulee suuri muutos. Samalla uusi katto nivoo yhteen päärakennuksen sekä lisäsiiven, sillä myöhemmin rakennetussa lisäsiivessä on ollut peltikatto. ”
”Väriä valitessa kävimme Seinäjoen Asuntomessuilla katsomassa Koskelan Pekan taloa, jonka katto oli tällainen samanlainen, jonka me saamme. Tummanharmaa väri sopii talomme keltaiseen ulkoasuun hienosti”, kertoo Inkeri.
”Aatto on käynyt useasti katsomassa ulkona miten remontti edistyy. On käyty istumassa lautakasan päällä, ja tikapuillakin”, Inkeri paljastaa.
Pohjatyöt katolle teki AP-Rakennus Oy Ilmajoelta, ja Ruukki viimeisteli katon pellityksellä.92-vuotias Saranpää on niin hyväkuntoinen, että pystyy asumaan kotona Inkeri-vaimonsa kanssa. Ainoastaan muistisairaus vaikeuttaa arkea, mutta Inkeri sekä lapset ja lastenlapset pitävät arjen sujuvuudesta huolen. Heidän kotinsa on vuonna -66 valmistunut, ensimmäisistä Suomen markkinoilla olevista puutaloelementeistä tehty yksikerroksinen talo, joka sijaitsee lähellä Ilmajoen keskustan palveluita. Saranpää on ollut itse mukana rakentamassa taloa, yhteistyössä palkatun kirvesmiehen kanssa.Aatto Saranpää joutui rintamalle 18-vuotiaana.
”Vain kolmen kuukauden ilmatorjuntakoulutuksen jälkeen, jonka suoritin Viipurissa. Sitten tuli käsky rintamalle. Ja sinnehän sitten lähdettiin”, Saranpää kertoo. Hänet sijoitettiin Helsingin ilmatorjuntarykmenttiin, ja palveli rykmentin alaisuudessa Itä-Karjalassa Jatkosodassa kahden vuoden ajan. Sodan tapahtumista Saranpää on vaitonainen.
”Kolmessa eri paikassa taistelin, mukana Aunuksen, Kannaksen ja Itäselän taisteluissa.” Saranpää paljastaa kuitenkin.
” Meitä oli Ilmajoelta neljä muutakin nuorta miestä samassa patterissa. Kaikkiin olen sodan jälkeen pitänyt yhteyttä.”

Saranpää on elänyt hyvän, ja aktiivisen elämän. Hän on ollut aktiivinen pyöräilijä, metsästäjä ja kilpa-ampuja. Hän on lisäksi harrastanut sukututkimusta, sekä käynyt 160 kertaa luovuttamassa verta SPR:lle, jonka aluejärjestön puheenjohtajanakin on toiminut. Myös reservien toiminnassa, Ilmajoen joululehden toimituksessa sekä lippupartiossakin Saranpää on ollut tuttu näky. Kaksi lasta ja neljä lastenlasta ovat hänen sydäntään lähellä, ja lapset sekä lastenlapset vierailevat Aaton ja Inkerin luona säännöllisesti.


Elämänohjeiksi Aatto Saranpää antaa itse hyväksi toteamansa tavan:
”Ensimmäiseksi heti irti tupakasta ja viinasta. Terveellisiin elämäntapoihin kuuluu myös liikunta, ja sitä tulisi harrastaa monipuolisesti”, Saranpää kehottaa.
”Viinakauppaa en ole rikastuttanut, sillä en olisi sinne ehtinytkään”, Saranpää toteaa.

Kun Saranpäältä kysyy miten hänen mielestään Suomea tulisi kehittää seuraavat 100 vuotta, hänen vastauksena on lyhyt ja ytimekäs:

”Toivon vain, ettei Suomeen tule enää sotaa. Sillä se on raakaa menoa se.” 

Lämminhenkinen, iloinen ja erinomaiset elämänarvot omaava pariskunta oli erittäin miellyttävä tavata. Suuri kiitos Aatto ja Inkeri, että sain tulla juttelemaan, ja kuulemaan tarinaanne! Hyvää juhlavuotta ihana Suomi!

//In cooperation together with Ruukki I got a change to interview a veteran, who received a new roof as a donation, for the Finnish 100th anniversary celebration.

1 kommentti:

  1. Vau, tässä on hieno tempaus! Upea sanoma ja toteutus, täydet pisteet kyllä Ruukille! Ja sympaattiselle vanhalle pariskunnalle. Kiitos, että jaoit tämän meidän kanssa :)

    VastaaPoista