Projektin mahdottomin työ


Voi, voi....Ajattelin että olin fiksu, kun suojasin uusien ikkunankarmien reunat pehmusteella. Pehmusteen kiinnitin maalarinteipillä suoraan karmiin. Pari viikkoa maalarinteippi suojasi, auringon paistaessa täydeltä teholta, ennen kuin aloin repimään niitä irti. Ja voi elämä, miten teippi oli niin lujassa! Irtosi vaan suikaleina ja pieninä palasina. Teipin liima jäi kiinni pintaan ja ei meinannut millään irrota! 

Hetken teippiä rapsuttaneena, huomasin että tästä tuli projektin mahdottomin työ. 


Tässä kaikki viikonloppuna käytetyt aineet kokeilujärjestyksessä:

 • Teipin haudutus lämpimällä rätillä. Helpotti hieman teipin rapsutusta.
 • Fairy + lämmin rätti. Toimi pienesti, ei riittävästi.
 • CillitBang, tehopuhdistaja rasvalle. Ei vaikutusta. 
 • Cif. Toimii, mutta hinkkasin yhdestä kohdasta maalin pois...
 • Asetoni. Liima lähtee, mutta lähtee myös maalikin.
 • Tärpätti. Toimi parhaiten, ilman suurta pelkoa maalin lähtemisestä. 


Sentti sentiltä rätin kanssa hauduttamalla, kynnellä rapsuttamalla sain teipit pois. Liimat lähtivät pyyhkimällä tärpätillä. Onneksi!


MUTTA, tähän etelään suuntaavaan mustaan karmiin jäi silti jäljet liimasta. Mikä avuksi? Googlaamalla löytyi hyvin vaihtoehtoja, ja oli jotenkin helpottavaa huomata, ettemme olleet ainoita tämän ongelman kanssa :) Kokeilematta jäi vielä: ruokaöljy, voi, citruscleaner, kynsilakanpoistoaine ja ihmesieni.

Toivotaan parasta ja pelätään pahinta. Myös muita ideoita otetaan lämpimästi vastaan!

//Masking tape was caught into a window frame. What a job it was trying to get it off! 


10 kommenttia:

 1. Kiitos tärpätti -vinkistä. Meillä on tätä työtä myös itsellämme jäljellä vielä. En tiedä olisiko maalarinteipille ollut joku parempi vaihtoehto - esim. toimistoteippi? Mutta maalarinteippiä nyt käytetään rakentamisessa aika yleisesti. Ja se on halpaa. Niin kuin tärpättikin...

  Hei muuten, sitruunan puolikas poistaa myös likaa tehokkaasti, oletko kokeillut sitä? Itse pyyhkäisin sillä aikoinaan pois metalliset ruostetahrat maalatusta metallipinnasta. Teipin jälkiin ja puupintaan en ole kokeillut, mutta tuossa toisessa hommassa sitruuna toimi hyvin, kas näin:

  http://talo-rautio.kotivertailu.fi/2014/06/22/miten-pyyhit-pois-ruostetahrat/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä Mika! Kuulemma sininen tai oranssi maalarinteippi toimisi parhaiten. Laadukas ja kalliimpi teippi olisi ollut tässä tarpeen. Tuota sitruunaa en ole vielä kokeillut, täytyypä testata!

   Poista
 2. Ensi kerralla, oli kyseessä lika, lilima tai mikä tahansa niin purkki universal Stonea noin 14€ marketista. Kestää about 3 vuotta tuo purkki. Sieni mukana, vähän kastellaan ja kiinteää massaa purkista hiestetään sieneen ja eikun menoks. Tiskialtaat tulee sekunnissa puhtaiksi, kaakeleiden saumaukset, nahkasohvat jne. Ihan kaikki. Parasta on että on ekolooginen. Myrkkyjä en enää käytä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Mirka! Tuo Universal Stone kuulostaa jopa liian hyvältä ollakseen totta :) Täytyy ehdottomasti hankkia tämä talouteen, kun on noin monipuolinen ja ekologista haluamme suosia. Kiitos vinkistä!

   Poista
 3. Itse suosin (kallista!!) sinistä maalarinteippiä ja oranssia "remonttiteippiä". Molemmat maksaa hunajaa (lähemmäs kympin rulla taitaa olla hyllynreunahinta) mutta koen että ovat olleet hintasa arvoisia. Minnekkään ei ole jäänyt teippijälkiä ja mm. yläkerran oven karmit oli suojattu teipillä viime talvena 5 kuukautta putkeen. Ennen kuin kevätaurinko alkoi paistamaan kunnolla irrottelin teipit ja lähti ilman ongelmia irti. Suosittelen. Mikään teippi ei kyllä taida kestään montaa kuukautta auringon paahdetta ja sitä että aurinko "polttaa" teipin kiinni.

  Kokeile tarrojen irroitus sprayta. Tuolla Sprayllä sain edellisessä asunnossa kiinni palaneen maalarinteipin liimajälkineen irti ilman karmin vaurioitumista. Tsemppiä irroitteluun!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Kiitos Hertta vinkistä! En ole koskaan kuullutkaan irroitus-spraysta. Tämäkin täytyy ottaa kokeiluun ehdottomasti. Ja todella, kyllä olisin maksanut todellakin enemmän laadukkaasta teipistä, jos olisin tämän teipin irroitusprojektin tiennyt tulevan eteen :) Moni on kehunut tuota sinistä ja oranssia teippiä.

   Poista
 4. Maalarinteippi ei joko tartu tai pysy, mut pahimillaan se "palaa kiinni", jos sen jättää paikoilleen muutaamaa päivää pitemmäksi ajaksi. Auringonvalo siihen viel lisäks, ni hankaluuksia tiedossa.
  Tossa poistolistassa ei ollu mainittu ruokaöljyä. Vuosikausia pidin sitä (kokeilematta) huuhaana, mutta monet etiketit olen saanut melko vaivattomasti pois r-öljyllä. Pintaan öljyä ja vaikka talouspaperilla tjms peittää pinnan joksikin aikaa. Sitten pyyhkii kuivalla enimmät öljyt pois ja liimankin pitäisi irrota. Loput sitten pesuaineen kanssa pois. Mulla on pesuainekaapissa parasta ennen -päiväyksinen öljypullon loppu tohon käyttöön.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Merja! Kiitos vinkistä! Ruokaöljyä myös suositeltiin aikaisemmin, joten ehdottomasti tätä täytyy kokeilla. Varjon puolella olleista ikkunoista lähti teipit pois vaivatta, mutta tosiaan tuo aurinko polttaa likaa kiinni tosissaan. Pelästyin, että meidän ikkunatkin on täynnä rakennuspölyä muutenkin, joten täytyy viikonloppuna pestä nämäkin jo kertaalleen. Ihan vain varalta, ettei tarvitse niitäkin alkaa raaputtamaan keväällä!

   Poista
 5. Universal Stonea minäkin suosittelen, en missään tapauksessa ihmesientä, joka poistaa maalipinnasta luontaisen kiillon samalla kun tietysti poistaa lian, liiman jne. Sama kun hankausjauhetta käyttäisi. Universal Stone on puhdasta savea. Ainoa pieni haittapuoli on, että se on huuhdeltava pois, muuten jää savinen jälki.
  -- ja oranssi remonttiteippi on kallista, mutta kätevää. Sillä voi suojata kaiken, koska ei ole tarkoitettu pysyväksi. Ehkä kaiken on liioiteltu, mutta ei ole vielä tullut eteen paikkaa, johon sitä ei uskaltaisi käyttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Minni-Mai! Eli pisteet Universal Stonelle :) Hyvä huomio ja vertailu ihmesienen välillä. Ehdottomasti maalipinnan luontainen kiilto tulisi säilyä, joten Universal Stone tullaan hankkimaan. Ja jatkossa sitä oranssia teippiä myös :) Kokemuksesta viisastuneena!

   Poista