ei sanoja

Koko asuntomessualuetta ja sen rakentajia järkytti viikonloppuna tulipalo. Sana, jota ei halua asettaa omalle kohdalleen, omaan elämäänsä. Yksi taloista, kohteista, paloi käyttökelvottomaan kuntoon. Erään perheen tuleva koti. Tuleva naapurimme. Näky oli lohduton. Mitään ei ollut tehtävissä. Talo on menetetty.

Liekit ahmivat myös saunarakennustamme kahdeksan metrin päässä, mutta kuin onnen kaupalla vältyimme suuremmilta vahingoilta. Seinän maali haalistui, ja oksan kohdat kiehuivat pihkasta. Katto on ehkä sulanut niin, että joudumme sen vaihtamaan. Mutta tämä kaikki on todella pientä naapurimme kohtalon rinnalla. Kohtalon, joka voisi sattua kenelle tahansa rakentajista. 

Havahduttaa ja pysäyttää. Onneksi henkilovahingoilta vältyttiin, ja ainoastaan rakennus kärsi. Mutta siinäkin on riittävästi kestämistä ja surua. Ihailemme perheen tarmokkuutta ja periksiantamattomuutta, sillä uusi talo tulee kohoamaan palaneen tilalle. Ehkä jopa asuntomessuilla tulette näkemään sen niin ulkoa kuin sisältä. Talo oli ja tulee olemaan upea, joten peukut pystyyn että rakentaminen tässä aikataulussa onnistuu!

//House next door burned unusable. So sad and shocking. But, the house will be build as brand new, and it may even be open during the housing fair!

16 kommenttia:

 1. Tuo on kyllä tapaus jota olen jäänyt pohtimaan pitkäksi aikaa. Kaksi taloa rakentaneena on itsekin ehtinyt pelätä varkaita työmaalla, ja jopa sitä palamistakin, mutta sitten kun se jollekulle tapahtuu oikeasti, voi vain kuvitella sen ahdistuksen määrän. Tuohon kun vielä lisää messurakentamisen erityisine kiireineen ja lisäpaineineen, niin ei todellakaan meinaa löytyä sanoja. Tsemppiä sinne teille kaikille <3

  VastaaPoista
 2. Asuntomessualueella on vielä kiireiset aikataulut, jotka painavat päälle... Eli ei varmastikaan helppo tilanne. Onhan tuo tulipalo mahdollisuutena käynyt aina joskus itselläkin mielessä, eikä sitä vastaan oikein muuta voi kuin yrittää olla huolellinen tulen kanssa, ja hankkia riittävästi alkusammutuskalustoa. Ja varmistaa, että vakuutukset on kunnossa.

  Jos meille kävisi samoin, niin en minä ainakaan jaksaisi enää uudestaan ja alusta asti alkaa kaikkea tekemään, vaan antaisin rakennusliikkeelle piirustukset ja pyytäisin laittamaan laskun vakuutukseen.

  Ennen sitä pitää tietysti vakuutusyhtiön kanssa keskustella, että mistä summasta talo pitää olla vakuutettuna? Mahdollisessa alivakuutustilanteessa korvauskin olisi laskettu samassa suhteessa, eli se ei kattaisi kaikkea. Ja mikä sitten on oman talon hinta? Siinähän on montakin hintaa.

  On nyt toteutunut hinta, kun on itse tehnyt mahdollisimman paljon. Sitten on jälleenmyyntihinta, eli se hinta minkä talosta ehkä saisi, jos se myytäisiin nyt. Tämä hinta ei näin laman aikana välttämättä kovin paljon ole. Sitten on vielä jälleenrakennushinta, eli se hinta mikä rakennusliikkeeltä todennäköisesti kuluisi rahaa, jos he tekisivät esim. tulipalon raunioille täysin samanlaisen talon ja ihan alusta alkaen.

  Talon saa kuitenkin aina tehtyä uudestaan. Pahinta on jos sattuu henkilövahinkoja, tai että menee vanhat valokuvat, tutkintotodistukset ja monet muutkin muistoesineet, joilla on tunnearvoa. Niitä on jo sitten vähän vaikeampi saada takaisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin olemme pohtineet, että miten toimisimme jos se omalle kohdalle sattuisi. Nyt tuntuisi, että jo pelkkä suruaika veisi aikaa ja uuden energian löytymiseen vielä lisää aikaa. Hyvää pohdintaa vakuutusarvosta, näitä asioita olemme myös käsitelleet tämän tapauksen jälkeen.

   Poista
 3. Ihan kamalaa, pysäytti todella, kun luin tapahtuneesta kyseisenä aamuna. Todellakin se pahin painajainen, joka itselläkin projektissa käynyt ajottain mielessä.

  Itselläni täysin sama fiilis Mikan kanssa, että en jaksaisi alkaa samaan uudelleen enää omin voimin tekemänä. Ihailen todella kyseisen perheen tarmokkuutta ja suhtautumista asiaan. Voimia heille!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä niin kamalaa. Sydän hakkasi ja kädet tärisi koko päivän tuolloin perjantaina...

   Poista
 4. Kamalaa... Ihan kerta kaikkiaan kamalaa, ei voi paljon muuta sanoa :(
  Täytyypä käydä itse nostamassa vakuutushintoja, sitä kun täytyy tässä rakentamisen aikana muistaa joskus päivittääkkin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa kyllä miettiä vakuutukset kohdilleen. Perjantain jälkeen aika moni tämän alueen rakentaja epäilemättä nosti vakuutushintojaan. Monesti näitäkin asioita miettii vasta kunnolla sitten kun tarpeeksi lähellä käy.

   Poista
 5. Tämä oli kyllä ihan kamala uutinen. Pysäytti, vaikka oma projektimme on vasta alkamassa. Voin vain kuvitella rakentajaperheen tunnelmat. Onneksi vältyttiin henkilövahingoilta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi nämä ovat kuitenkin harvinaisia. Mutta hyvä meidän rakentajien myös muistaa, että eivät ole mahdottomia. Liika varovaisuus ja turvallisuus ei ole koskaan pahasta!

   Poista
 6. Ajatukset, tsempit sinne rakentajaperheelle. Huh mikä painajainen!
  Meidänkin alueella paloi joku vuosi sitten rakenteilla oleva omakotitalo. Suretti todella paljon kun homma jäi pitkäksi aikaa jäihin. Kiva kuulla että takapakista ja onnettomuudesta huolimatta perhe aikoo rakentaa kodin ja heillä riittää siihen tsemppi.

  Pelottavan lähellä on ollut myös teidän raksaa ja kotia. Säikäytti varmasti. Huh Huh!
  Nyt turvallisia raksaprojekteja sinne teidän perälle. Raksailoa kaikille sinne!

  VastaaPoista
 7. Hurja juttu! Voimia jatkaa palosta toipuvalle perheelle! Ja iloa raksaukseen naapureille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 Välitän heille terveisiänne!

   Poista
 8. Kiinnostaisi kovasti tietää mistä se palo sai alkunsa ? Lähitapiolan tapauksessamme tuli heti alussa kysyttä että kuinka vakuutus menee ja täysarvovakuutuus vastaa sen hetkisestä arvosta, ei sitä ole euroina määritelty.

  VastaaPoista
 9. Kyllä, näinhän se on eli sen hetkinen arvo otetaan huomioon. Se on sitten ne pienet asiat, jotka tekevät niitä, jopa huimia, eroja maksupolitiikkaan liittyen. Palon syttymissyytä ei tiedetä.

  VastaaPoista