Hyvän asumisen tunnusmerkkejä


Tänään Seinäjoella järjestettiin Hyvän Asumisen -seminaari, sekä samalla Seinäjoen Asuntomessujen päätösseminaari. Seminaarissa palkittiin Asuntomessujen paras talo, piha ja sisustus.

Seminaarissa järjestettiin paneeli, jossa keskusteltiin hyvän asumisen tunnusmerkeistä ja siitä, miten tällä hetkellä sekä mahdollisesti tulevaisuudessa ihmiset asuvat mahdollisimman mukavasti. Mitkä tekijät ovat ihmisille tärkeitä asuinpaikan valinnassa? Paneelissa neljä asiantuntijaa listasivat hyvän asumisen tunnusmerkeiksi seuraavia:

"hyvä asuminen tuntuu joka solulla"
"tuntuu hyvältä astua ovesta sisään ja ovesta ulos"
"yhteisöllisyys, sosiaalisuus"
"maiseman tärkeys, se että luonto on lähellä"
"ajaton, tyylikäs arkkitehtuuri"

Itse ajattelen että hyvän asumisen laatu on subjektiivinen kokemus. Kaikki asettavat itselleen omat laatukriteerit ja jos pääsee ne toteuttamaan tai niitä lähelle, voidaan puhua hyvästä asumisesta. Jollekin se voi tarkoittaa tilavuutta, sijaintia, kodikkuutta, edullisuutta kun taas toiselle ympäristöä, luonnon läheisyyttä, historiaa ja suvun perinteitä. Useinhan se on monien osatekijöiden summa. Hyvän asumisen laatukriteerit vaihtelevat elämäntilanteesta toiseen, tilantarpeesta toiseen, ja taloudellisesta tilanteesta toiseen.

Muistan miten innoissani olin ensimmäisestä soluasunnostani ja 18 neliön huoneestani jaetulla vessalla ja keittiöllä. Koska se oli ensimmäinen oma, oli siinä valtavasti tunteiden myllerrystä! Muutin asunnosta toiseen vuosien varrella, ja aina uuden asunnon etsinnässä oli mukana jokin uusi laatukriteeri. Kaikki asunnot ovat olleet omalla tavallaan ihania, koska ovathan ne olleet omia kotejani. Koti on maailman paras paikka.

Tämä koti on meille juuri nyt täydellinen. Talo ja sitä ympäröivät rakennukset, tontti, sijainti, ympäristö, naapurit, lapsiperheiden määrä lähellä ja luonnon läheisyys kaikki yhdessä edustavat meille hyvää asumista. Ihana Pruukinranta. I heart you.

Kuvat ovat parin viikon takaa aamulenkin varrelta, ihan lähinurkilta :)

Seinäjoen Asuntomessujen paras talo, paras sisustus ja paras piha -kategoriat, kaikki kolme, voitti Villa Tango. Onnittelut!

//What is good living about? What are your standards for it?

0 kommenttia:

Lähetä kommentti