AsuntomessurakentamisestaTänään aukeavat Mikkelin Asuntomessut nostattivat monia muistoja mieleen. Siitä on tasan vuosi kun oma kotimme aukeni Seinäjoen Asuntomessuilla 2016 kymmenien tuhansien ihmisten ihmeteltäväksi, ja samaan aikaan meillä oli muutaman päivän ikäinen poikavauva <3 Juttelimme mieheni kanssa rakentamisen ajasta, ja siitä, miten sympatiat ovat kaikkien Mikkelin rakentajaperheiden puolella tällä hetkellä. Tässä muutamia, ehkä hieman kärjistettyjä fiiliksiä, pilke silmäkulmassa, mitä kaikkea rakentaminen asuntomessuille tarkoittaa:


Asuntomessurakentaminen on pitkä ja rankka prosessi. Tontteja haetaan yleensä monta vuotta ennen virallista muuttopäivää. Hakemisessa tulee olla tarkat piirustukset sekä suunnitelmat sekä talosta, puutarhasta, että yhteistyökumppaneista. Hakemukseen tulee selventää miksi juuri teidän talo sopisi messualueelle, miten messualueen teemat ilmenevät talossanne ja miksi juuri teidän talo olisi paras juuri sille tontille, jota haet. 


Messualueet ovat tarkasti säädeltyjä. Paksu rakennustapaohje sekä kaavamerkinnät piirtyvät uniisikin. Deadline on äärimmäisen tiukka. Ja sitten on välideadlinet. Ammattilaisille on kova kysyntä, ja kaikki tarvitset juuri ne samat miehet, samaan aikaan. Sosiaalinen elämäsi on olematonta rakennusaikana. Syöt leipää, leipää, ja leipää. Ja makkaraa, makkaraa, makkaraa. Pitsaa, pitsaa, pitsaa. Satoja litroja kahvia. Ja kymmeniä pullapusseja. Kärsit niska-, hartia-, selkä-, käsi- ja pääkivuista jatkuvasti. Kaikki vaatteesi ja kenkäsi kuluvat rakentamisesta rikki. Kaikki rahasi menevät. Plus olet todennäköisesti burnoutin partaalla kun messut alkavat. 


Ja se julkisuus! Johon todellakaan tasamaan tallaajat eivät ole tottuneet. Miten ihmeessä suostut siihen että talosi on julkisesti nähtävillä?


Opettelet käyttämään mitä erilaisempia välineitä. Tiedät K-raudan hyllyvälit paremmin kuin omat taskusi. Tunnet sanat antura, liikuntasauma, surraus, följäri, koolaus, patolevy, salvos, smyygi ja yläjuoksu. 


Opit tuntemaan oman maakuntasi eri rakentamiseen liittyvät firmat, ja ihmettelet miten iso bisnes rakentamisen ympärillä on. Ja miten herranjestas rakentamisen yrityksillä olisi parannettavaa nettisivuissa, markkinoinnissa, asiakaspalvelussa sekä hinnoittelussa!!!


Katselet vuodenaikoja ihan toisesta näkökulmasta. Arvostat lunta, joka peittää alleen kaikki roskat. 


Muutaman pienen hetken voit ehkä kuvitella lopputuloksen ja miltä se tuntuisi. Yleensä tähän on aikaa kaksi kertaa rakentamisen aikana. Siivoat joka ikinen päivä. Järjestelet joka ikinen päivä. Käyt rautakaupassa tekemässä hankintoja joka ikinen päivä. Soittelet, vertailet, kilpailutat, viestittelet, reklamoit ja kartoitat joka ikinen päivä. 


Iloitset sydämesi pohjasta ensimmäisistä sisustukseen kuuluvista tuotteista. 


Ja viimeistään pihan tekemisen aikana, ihmettelet miksi prkl tähän asuntomessurakentamiseen lähdettiin. 


Kun tajuat että Asuntomessuihin on aikaa enää 10 päivää, soitat joka ikisen sukulaisen paikalle itku kurkussa ja pyydät viimeistään apua. "Emme selviä tästä!!"

Perheen, sekä ystävien apu oli korvaamatonta ja erittäin tärkeää. Yhdessä voimme näin jälkikäteen muistella vielä miettiä miten hullua tuo aika oli, kun alueella oli samaan aikaan niin paljon työkoneita, autoja, työmiehiä, tavarantoimittajia, toimittajia, valokuvaajia, rakentajia talkooväkineen, ettei sekaan meinannut mahtua. Ja miten puutarhamme rakennettiin perheen yhteisin voimin viikossa :)


Ihailet ammattilaisten työtä. Meidän onneksi saimme parhaat työmiehet tiimiimme. Tekivät töitä myös sillä ajatuksella, että priimaa pitää tulla, kun on kyse asuntomessuista. Venyivät itsekin työtunneissa meidän kotimme tähden. Siitä suuri kiitos!


Mutta kun tältä näyttää viikko ennen Asuntomessujen virallisen lehden, eli Deko-lehden (vuonna 2016), kuvauksia, ajattelisi ettei tästä mitään tule. Mutta kyllä siitä vain tulee! Koska meillekin tuli!

Me teimme sen. Selvisimme. Ja kaikkein tärkeimpänä; erään talkoopäivän päätteeksi lähdin työhanskat kädessä synnyttämään ja meille syntyi vielä ihana rakas pallero! Huikeat muistot siitä miten soittelin päivän vanha vastasyntynyt kainalossani taloon sälekaihtimia, ja neuvoin facetimen välityksellä tauluille paikkaa. 


Ja tämä alue <3 Naapurimme ovat huikean hyviä tyyppejä. Samaa periksiantamatonta, positiivista, ahkeraa, ja hieman hullua väkeä yhtä kaikki. Yhteiset infotilaisuudet sekä illanvietot hitsasivat porukkamme kasaan todella. Jokainen tiesi pelkästä katseesta, miten rankkaa toisella on. Kaikilla samat ongelmat, ärsytyksen kohteet mutta myös sama innostuneisuus ja aito halu tehdä alueestamme hyvä asuntomessualue myös kävijoille. Kaikki laittivat parastaan ja itsensä likoon. Tällä hetkellä asuinalueemme miehillä sekä naisilla on omat whatsup-ryhmät, joissa vaihdamme kuulumisia ja ajatuksia ahkeraan. Mieheni lähti juuri leikkipuiston leikkimökin harjakaisiin, joka on porukalla alueelle omin varoin hankittu. Lapsia juoksee päivisin talosta taloon, ja heillä on turvallinen sekä hyvä olla täällä. 

Asuinalueemme on kaunis. Kaupunki panosti alueeseen täysin eri lailla kuin muihin alueen asuinalueisiin. Tienvarret siistitiin, alueelle tehtiin oma hiekkaranta, kaksi eri leikkipuistoa, urheilupuisto sekä suloisia metsäpolkuja. Kaupungin puistoalueet ovat siistit. Metsää pyrittiin säilyttämään ja siinä onnistuttiin. Alueena tämä on ihan huippu! Järvi sekä lenkkimaastot vieressä. Hiihtolatu lähtee talvisin takapihalta. Keskustaan huristelee parissa minuutissa. Palvelut sekä keskussairaala lähellä. Ja järvinäköala! Sellaisia ei paljon Pohjanmaalla ole. 


Minulta on usein kysytty että suosittelenko lähtemään asuntomessurakentajaksi, ja millaisia kokemuksia siitä itselläni oli. Tässä tuli hieman valotettua taustaa asialle, joten toivottavasti teille jäi jollainen kuva, omakohtaisesta kokemuksestani? :)

//My thoughts and some pictures from the building process, to finish up our house to the Housing Fair 2016 in Seinäjoki.
0 kommenttia:

Lähetä kommentti