interior design: sauna

kuva: OMAdesign

Saunarakennuksen sisustuksesta halusimme tumman tunnelmaisen, jopa hämyisän. Saunan funktiona on luonnollisesti saunominen ja rentoutuminen, mutta myös vieraiden majoittaminen saunatuvan puolella. Saunan lauteista haluttiin jykevät ja lankkumaiset. Näillä tiedoilla sisustussuunnittelijamme Anna Tuohimaa OMAdesign:sta lähti jumppaamaan ideoita konkretiaksi.

Ja jälleen kerran saimme aivan upeita havainnekuvia Annalta! Saimme useita eri vaihtoehtoja, joista nyt blogissa esittelyssä kaksi. Päätetty jo on, että hirret maalataan mustaksi, kontrastina talon valkoisille seinille. Saunasta tulee vaalea, ja lauteissa käytettävä puu jätetään mahdollisimman luonnolliseen sävyynsä. Laatoitus tulee väliseiniin, ja lattioihin kauttaaltaan. Laatta tulee olemaan samaa niin lattiassa, kuin seinissäkin ja sävyltään betonimaisen harmaa. Saunatupaan tulee kaapisto, jonka sisään kätketään talotekniikkaa, sekä musiikin kuunteluun että elokuvien katselemiseen liittyvät laitteet. Alakaapistoon tulee jääkaappi, sekä mahdollisesti pieni allas hanalla.

Tässä yllä näkyvässä ensimmäisessä vaihtoehdossa katossa on vaaleaa puurimoitusta, joka jatkuisi myös säilytyskalusteeseen. Tämän havainnekuvan suunnitteluvaiheessa säilytyskaapistoon ei oltu vielä suunniteltu yläkaappeja, joten ne puuttuvat tästä kuvasta. Pidän kyllä kovasti tästä rimoituksesta, tuo hienon säväyksen ja elävyyden! Ehkäpä sen saisi myös yläkaappien oviin?

Lasiovi erottaisi saunatuvan ja märkätilat toisistaan. Ovi korostaa etenkin rimakattoa ja tuo avaruutta tilaan yhteneväisen näkymän kautta. Lasioven kanssa näkymä on kyllä upea.  Terassilta näkyisi saunaan saakka! Mutta käytännössä...olisiko terassille saakka viuhahtavat peput kovin kiva asia? :D

kuva: OMAdesign

Tässä toisessa vaihtoehdossa katossa olisi leveää hirsipaneelia, joka jätettäisiin mahdollisimman luonnollisen väriseksi. Kiintokalusteen ala- ja yläkaappien väliin jäisi tasoa, joka olisi esim. tammea. Tässä ideassa saunatuvan tunnelmaa viedään yhä pidemmälle, eli sekä säilytyskalusteen ovet että ovi tuvan ja märkätilojen välillä olisi musta. Tämä tuo yhtenäisyyttä tilaan ja musta ovi antaisi yksityistä suojaa katseilta märkätiloihin. Tässä kuvassa havainnoitu myös erilaista laattaa lattiassa. Tämäkin sisustus on kiva, tykkään!

Nyt täytyisi päättää laatta, laatan väri, katon materiaali sekä kiintokalusteen ulkonäkö ja se, että uskallammeko päätyä lasioveen?