Presenting Markki Floor Plan - main house


Markin visiona on moderni pohjalaistalo. Perinteinen pohjalaisuus talossa näkyy talon yleisilmeessä, joka on konstailematon, suoralinjainen ja kantikas. Markki on kapea mutta pitkä, ja sen kerrosala on 185,5 m2. Talon suunnitteli arkkitehtitoimisto OOPEAA.

Näkymä sisään astuttaessa jatkuu etuovelta talon toiseen päätyyn saakka, suoraan isosta ikkunasta pihalle. Suorat portaat yläkertaan hallitsevat aulatilaa (portaista tulee yksi lempikohdistani talossa, mikäli suunnitelmat toteutuvat!). Aulatilasta oikealle aukeaa eteinen, jossa on ulkotakeille ja -kengille paikat, kätevästi poissa silmistä. Lisää säilytystilaa löytyy liukuoven takaa vaatehuoneesta, josta on suora käynti kodinhoitohuoneeseen. Kiertävän säilytys- sekä vaatehuoltotilojen väliin jää vessa.

Ensimmäisen kerroksen "perältä" löytyvä suuri oleskelutila, jossa yhdistyy keittiö, ruokailutila ja olohuone, joka luo kokkailun ja seurustelun yhdistämiselle mainiot puitteet (olemme suunnitelleet jo nyt ties kuinka monet illanvietot ja juhlat tulevaan taloomme!). Suuri saareke istumatilalla oli keittiösuunnittelun lähtökohta. Ruokailuerkkeri luo hieman erillisen oleskelutilan, jota korostetaan sisustuksessa myös muista seinistä poikkeavalla värityksellä. Emme olleet siitä aluksi innoissamme, mutta siitä muodostui tosi kiva yksityiskohta taloon ja tämä on yksi suosikeistamme tällä hetkellä. Takka sijaitsee päätyseinällä.

Makuuhuoneet sijoittuvat talon toiseen kerrokseen. Kaikista huoneista on järvinäkymä, ja vanhempien makuuhuoneen ikkuna kohti järveä on extrasuuri tuoden valoisuutta ja avaruutta. Perheeseemme kuuluvat kouluikäiset lapset, joille on kummallekin omat makuuhuoneet. Masterbedroom eli vanhempien makuuhuoneen yhteydessä on vaatehuone sekä käynti parvekkeelle. Yläkerran neljäs makuuhuone (MH4) on tarkoitus tehdä huoneeksi vasta messujen jälkeen. Vessasta on käynti suihkuun, josta löytyy myös kylpyamme. Saunaa ei talossa ole ollenkaan, vaan se löytyy erillisestä saunarakennuksesta, jonka esittelen teille myöhemmin.

Tässä siis päätalon piirustukset. Vuoden suunnitteluprosessin aikana talo oli välillä leveämpi, toisessa versiossa yksi makuuhuone sijaitsi alakerrassa, kolmannessa erkkeriä ei ollut, neljännessä talon päädyssä oli valtava parveke ja terassi, ja viidennessä olohuone ja keittiö sijaitsivat yläkerrassa. Kyllä oli hankalaa tehdä päätöksiä ja pyöritellä päässään kaikkia näitä hyviä vaihtoehtoja! Lopuksi saimme talon, Markin, joka muodostaa meille sopivan kokonaisuuden yhdessä ulkorakennuksen kanssa ja sopii täydellisesti tontillemme.