modern black exterior

kaikki kuvat: Pinterest

Musta on sävy, jonka ihminen aistii, kun kohteesta ei heijastu eikä säteile juuri lainkaan valoa. Heijastamisen sijasta musta pinta imee lähes kaiken valon itseensä. Musta ei itseasiassa ole siis varsinainen värisävy. Musta väri on vakava ja synkkä, mutta myös tyylikäs ja sivistynyt. Musta liitetään monissa kulttuureissa elämään ja elämänvoimaan. Musta väri ei ole perinteinen talon ulkoväri.

Vuoden- ja vuorokauden aika vaikuttaa väriaistumukseen voimakkaasti. Aamun kirkkaudessa ja talviöiden pimeydessä väri näyttäytyy meille erilailla. Mustaksi maalattu talo näyttää täysin erilaiselta talvella lumikinoksia vasten, kuin kesän vihreyttä ja kukkivia pensaita vasten. Väri on aina suhteessa ympäristöönsä ja sen osa. En malta odottaa, miltä talomme näyttää talvella kun suurista ikkunoista heijastuu valoa sisältä ja ulkopuolta ei juuri huomaakaan. Tai kun sälekaihtimista muodostaa talon ulkokuoreen valkoisia suuria ja pienempiä yksityiskohtia niiden ollessa kiinni hämärän laskeuduttua. Ja miten upealta hortensia, alppiruusu tai punainen tulppaani näyttää mustaa taustaansa vasten...

Taloa mustaksi maalatessani huomaan jo olemassa olevan rakkaussuhteeni kyseiseen väriin syvenevän edelleen. Musta väri antaa voimaa, tuntuu vahvalta ja luotettavalta, mutta silti jotenkin salaperäiseltä.


"You can have it in any color as long as it's black."
Henry Ford

"I fell in love with black; it contained all color. It wasn't a negation of color. Black is the most aristocratic color of all... You can be quiet, and it contains the whole thing."
Louise Nevelson

"With all their damned talk of modern painting, I've been forty years discovering that the queen of all colours is black!"
Pierre Auguste Renoir


Enjoy your weekend!